fbpx

KLASIKINIS MEDAUS TORTAS

INGREDIENTAI

Lakštams:
100 g sviesto
100 g natūralaus medaus
1 stiklinės (200 g) rudojo cukraus
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto muskato
½ arb. š. maltų kvapiųjų pipirų
¼ arb. š. maltų gvazdikėlių
3 didelių kiaušinių
4 – 4 ½ stiklinės (560 – 630 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnio druskos

Kremui:
1 litro riebios grietinės (30-40 proc. riebumo)
1 puodelis (200 g) cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 citrinos nutarkuotos žievelės
2 valg. š. citrinos sulčių
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc. riebumo)

Papuošimui:
šviežių rozmarinų šakelių
šviežių šalavijų lapelių
šviežių spanguolių

GAMINIMO EIGA

1. Pasiruoškite tešlos lakštus. Į vidutinio dydžio puodą sudėkite sviestą, medų, suberkite rudąjį cukrų, maltą cinamoną, muskatą, kvapiuosius pipirus ir gvazdikėlius. Maišydami kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol sviestas ir cukrus ištirps ir gausite vientisą masę. Nuimkite puodą nuo ugnies ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.
2. Į atvėsusią masę įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite elektriniu plaktuvu.
3. Kitame dubenyje sumaišykite 4 puodelius miltų, kepimo miltelius ir žiupsnį druskos. Suberkite mišinį į plakinį ir išmaišykite. Jei matote, kad tešla per minkšta, įberkite dar miltų. Išminkykite glotnią, minkštą tešlą.
4. Padalinkite tešlą į aštuonias lygias dalis ir kiekvieną jų suvyniokite į lakštelį maistinės plėvelės. Palaikykite šaldytuve apie valandą.

5. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Pasiruoškite aštuonis kepimo popieriaus lakštus, ant kurių pieštuku nusibrėžkite 23 cm skersmens apskritimus.
6. Iš šaldytuvo imkite po vieną gabalėlį tešlos. Išvyniokite iš maistinės plėvelės, dėkite ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus lakšto, apiberkite trupučiu miltų ir iškočiokite iki reikiamo dydžio (iškočioti tešlą turite labai plonai). Subadykite ją šakute, kad kepant tešlos lakštas nesideformuotų.
7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 4-5 minutes. Iš karto, vos tik išėmę lakštą, išpjaukite iš jo 22 cm skersmens apkritimą (ant viršaus dėkite kepimo indo bortelius ir apipjaukite pagal jų kraštinę). Nupjautus kraštelius panaudosite torto papuošimui.
8. Iškepę visus lakštus, atidėkite į šalį, kol visiškai atvės.

9. Paruoškite kremą. Pasiruoškite visus reikiamus ingredientus.
10. Į dubenį sudėkite grietinę, suberkite cukrų, vanilinį cukrų, nutarkuotas citrinos žieveles ir supilkite citrinos sultis. Išplakite elektriniu plaktuvu.
11. Atskirame dubenyje iki standžių putų išplakite šaltą grietinėlę. Lengvais judesiais įmaišykite ją į grietinę. Turite gauti tirštą kremą; perbraukus per jo paviršių pirštu, turėtų likti griovelis.

12. Surinkite tortą. Pirmąjį lakštą dėkite ant lygios lėkštės ar padėklo – dėkite taip, kad pusė, lietusi kepimo popierių, būtų viršuje; taip tortas bus lygesnis. Apjuoskite torto formos borteliu, kuris leis tortui sustingti norimos formos. Ant torto lakšto paskirstykite maždaug aštuntadalį paruošto kremo. Dėkite ant jo antrą torto lakštą, lengvai paspauskite delnais. Vėl tepkite dar aštuntadalį kremo. Taip susluoksniuokite visus torto lakštus, kol paskutinį aštuntąjį torto lakštą aptepsite paskutine dalimi kremo.
13. Suteptą tortą uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve per naktį ar net visą parą, kad tortas pailsėtų, kremas susigertų į biskvitus, šie taptų minkštesnis, o visas torto skonis – labiau subalansuotas, subrandintas.

14. Papuoškite tortą. Sustingusį tortą išimkite iš šaldytuvo. Aštriu peiliu apipjaukite aplink tortą ir atsargiai nuimkite bortelį.
15. Likusius biskvito gabalėlius maisto smulkintuvu sutrupinkite iki smulkių trupinių.
16. Biskvito trupiniais padenkite torto kraštus ir viršų. papuoškite šviežių rozmarinų šakelėmis, šalavijų lapeliais ir šviežiomis spanguolėmis.

Šaltinis

Komentuok

Your email address will not be published. Required fields are marked *