Mūsų medus:
Bitynas susidedantis iš daugiau kaip 30 bičių šeimų įkurdintas Dziūkijos nacionalinio parko pašonėje ant Merkio upės kranto, apsuptas pušynais. Varėnos rajonas nenašių žemių kraštas čia nėra intensyvios žemdirbystės. Iš ekologiškai švarios gamtos bitės renka žiedų nektarą, žiedadulkes, pikį.
Pas mus galite įsigyti: pavasarinio medaus (surinkto iš šalpusnių, klevų, mėlynių, kiaulpienių ir sodų), miško medaus ( aviečių, šaltekšnių ir kitų augalų ), grikinio, liepų, viržių, medaus koryje (sekcijose), žiedadulkių, bičių duonelės, pikio, bičių vaško.
Medaus rūšys
Liepų medus – šviesiai geltonas, malonaus liepų žiedų kvapo. Vartojamas gydyti peršalimo ligoms (sloga, angina, faringitas, laringitas, bronchitas), kepenų bei inkstų ligoms, pūliuojančioms žaizdoms gydyti.
Aviečių medus – šviesios spalvos, malonaus, bet stiproko kvapo. Vartojamas gydyti peršalimo ligoms.
Kiaulpienių medus – aukso spalvos, kartoko skonio, labai kvapnus. Rekomenduojamas nuo skausmo, kvėpavimo takų uždegimo, padidintam skrandžio sulčių rūgštingumui mažinti.
Rapsų medus – baltas arba šviesiai gelsvas, silpno malonaus kvapo, truputį kartoko skonio. Vartojamas padidintam skrandžio sulčių rūgštingumui mažinti, kepenų ligoms gydyti.
Dobilų medus – šviesiai gelsvas, beveik baltas, švelnaus malonaus skonio. Vartojamas sumažinto skrandžio sulčių rūgštingumui didinti, kepenų ligoms gydyti.
Viržių medus – tamsiai geltonas su rusvu atspalviu, stipraus, panašaus į viržių žiedų kvapą, kartoko skonio. Vartojamas inkstų, šlapimo pūslės, prostatos ligoms gydyti.
Grikių medus – tamsus, rausvas arba beveik rudas, aštraus skonio bei kvapo. Jis turi daugiau geležies ir baltymų, todėl vartojamas nuo mažakraujystės, švelnina vaikų brendimo metu atsirandančius augimo skausmus, ramina nervų sistemą, stiprina organizmą.
Pievų medus yra poliflorinis, t.y. surinktas iš daugelio augalų žiedų, malonaus skonio, geltonas arba gelsvai rusvos spalvos. Jame yra daug aromatinių medžiagų, nemažai B grupės ir C vitaminų. Jis vertingas nusilpusiems ir peršalimo ligoms gydyti.
Lipčiaus medus, surinktas iš amarų išskyrų, skiriasi nuo žiedų medaus. Jame daugiau dekstrinų, mineralinių medžiagų, sacharozės, mažiau invertuoto cukraus, negu nektaro meduje. Ypač daug lipčiuje yra šarminių metalų – kalio ir natrio druskų.
Kadangi lipčiaus meduje mažiau vandens ir daugiau baltymų, dekstrinų, jis 2-3 kartus tirštesnis už žiedų medų. Bičiųžiemos maistui lipčiaus medus netinka, o žmogui jis labai
naudingas.
Sveikatai stiprinti reikia naudoti tik natūralų kokybišką medų. Patartina suvartoti 50 -100 g medaus per parą ,šį kiekį suvalgant per 3 -4 kartus.Geriausia medų ištirpinti šiltame virintame vandenyje, tuomet organizmas lengviau jį įsisavina.
Rėmuo ir medus
Medus sumažina skrandžio sulčių rūgštingumą vartojant tirpalą 1,5-2 val. po valgio. Reikalinga medų ištirpinti šiltame vandenyje ir pradžioje gerti po 40-50 gr. per dieną, palaipsniui didinti iki 100 gr.
Kai skrandžio sultyse rūgšties trūksta, tuomet medus valgomas užgeriant šaltu vandeniu 10 min. prieš valgį.
Medus gerina kepenų funkciją,skatina tulžies nutekėjimą.Tai padeda įveikti lėtines kepenų ligas.Vakare išgertas medaus tirpalas nerviškai jautriems žmonėms pagerina miegą. Duodant medaus tirpalo mažiems vaikams, jie sparčiau auga,geriau virškinamas maistas, jie tampa atsparesni infekcinėms ligoms.